MotoGP saapuu Suomeen – Kausala isännöi Grand Prix -osakilpailuita 

Suomalaiset ratamoottoripyöräilyn ystävät ovat saaneet odottaa MM-kotikisoja lähes 40 vuotta. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan 8.–10.7.2022, kun MotoGP Grand Prix:in Suomen osakilpailu starttaa Kausalassa. Vauhdikas tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä moottoripyöräilyn kansainväliset supertähdet ja asfaltti on varmasti kuumaa! 

Mikä MotoGP?

MotoGP on ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruussarja, jossa kilpaillaan kolmessa eri luokassa. – Moto3:ssa, Moto2:ssa ja MotoGP:ssa. Vuonna 1949 aloitettu turnaus on suosittu etenkin Välimeren maissa, mutta ympäri maailmaa järjestettävät osakilpailut tuovat kuljettajien eteen monia erilaisia ratoja ja haasteita. 

Suomalaisista MotoGP-tähdistä legendan maineen on saavuttanut Jarno ”Paroni” Saarinen. Mies voitti vuonna 1972 TT-ajon maailmanmestaruuden 250-kuutioisten pyörien sarjassa ja nappasi hopeaa vuottaa aiemmin 350-kuutioisissa. Vaikka Saarisen ura päättyi 1973 traagiseen onnettomuuteen Italiassa Monzan radalla, on pyöränsä täysin itse huoltanut kuljettaja ansainnut paikkansa MotoGP:n Hall of Famessa. 

Vuodesta 2006 lähtien mukana sarjassa ei ole ollut lainkaan kaksitahtimoottoreita, vaan neljä- ja viisisylinteriset konstruktiot menestyvät parhaiten. Moottoreiden maksimitilavuutta on nostettu porrastetusti ja se yltää yli 500 cc:n. Nykyiset MotoGP-pyörät pullistelevat lihaksiaan yli 180 hevosvoimalla ja huippunopeudet saavuttavat 340 km/h. 

Pyörävalmistajat panostavat kisoihin ja nopeasti kehittyvä tekniikka sallii uusien, tehokkaampien moottoripyörien lanseerauksen. MotoGP-pyörät uusiutuvat joka kaudella ja vasta kisapäivää edeltävät testiajot paljastavat miten renkaat ja parannellut ohjausjärjestelmät vaikuttavat kuljettajan menestykseen. Myös psykologisilla tekijöillä on vaikutusta kisan lopputulokseen. Kuljettaja, joka pystyy pitämään hermonsa kurissa tiukoissakin tilanteissa on lähtökohtaisesti vahvemmilla kuin helposti päreensä polttava ajaja. 

Kisapäivän sääolot avaavat uusia taktisia mahdollisuuksia, sillä sateen yllättäessä tai radan kuivuessa MotoGP-kuljettajilla on lupa vaihtaa kakkospyöräänsä. Eri säädöt voivat vaikuttaa kisatilanteeseen merkittävästi ja kärkiryhmässä olevat ajavat voivat yllättäen pudota häntäjoukkoihin.

Grand Prix 2022 ratkeaa Espanjassa

MotoGP:n maailmanmestaruus rakentuu useasta eri osakilpailusta, joista kuljettajat keräävät itselleen pisteitä. Jokaisessa 21:ssa osakilpailussa 15 parhaiten sijoittunutta kuljettaa kasvattaa pistesaldoaan ja eniten pisteitä ansainnut kuljettaja julistetaan maailmanmestariksi 6. marraskuuta 2022 Espanjan Circuit Ricardo Tormo -radalla käytävän kisan jälkeen. 

Ensimmäiseksi tullut ajaja saa 25 pistettä, toinen 20 pistettä ja kolmas 16 ja niin edelleen aina 15. kuljettajan saamaan yhteen pisteeseen asti. Vaikka pistesaldo paljastaisi voittajan jo ennen viimeistä osakilpailua, ajetaan kaikki radat läpi joka tapauksessa. 

Mukana on useita joukkueita, joilla on talleissaan yksi tai useampi kuljettaja:

 • Aprilia Racing
 • Ducati Lenovo Team
 • Grenesi Racing MotoGp
 • LCR Honda
 • Monster Energy Yamaha MotoGP
 • Mooney VR46 Racing Team
 • Pramac Racing
 • Red Bull KTM Factory Racing
 • Repsol Honda Team
 • Team Suzuki Ecstar
 • Tech3 KTM Factory Racing
 • WithU Yamaha RNF MotoGP Team

Kirjoitushetkellä kärkikolmikossa ovat Fabio Quartararo, Aleix Espargaro ja Enea Bastianini, mutta tilanne voi vielä muuttua ratkaisevasti. Etenkin espanjalaisia MotoGP-kuljettajia, kuten Marc Marquezia, on pidettävä silmällä. Historiallisesti myös Italia on menestynyt MotoGP-kisoissa erinomaisesti. Valentino ”The Doctor” Rossi on yhdeksänkertainen maailmamestari ja lopetti pitkän uransa MotoGP:n, rallin ja Formula 1:n parissa vasta vuonna 2021. 

KymiRing – maailman johtava 5G moottoriurheilurata 

MotoGP:n 12. osakilpailu Gran Prix of Finland ajetaan Iitissä KymiRing-radalla 10. heinäkuuta 2022. Moottoriurheilu- ja tapahtumakeskus KymiRingin rakentaminen aloitettiin vuonna 2007, ja tänä päivänä sen GP-rata täyttää ainoana pohjoismaalaisena ratana FIA:n ja FIM:n korkeimman rataluokituksen. 

Jokainen Gran Prix -rata asettaa pyörille ja kuljettajille erilaisia haasteita. KymiRingillä pituutta noin 4,5 kilometriä, korkeuseroa 18 metriä ja kaarteita yhteensä 21 kappaletta – 13 oikeakätistä ja 8 vasemmalle kääntyvää kurvia. Rataa ajetaan myötäpäivään ja avainohituspaikkoja on yhteensä kahdeksan. Ohituksia voidaan nähdä niiden ulkopuolellakin, ja sekä nykyiset että entiset huippukuljettajat kuvaavat rataa mielenkiintoiseksi ja vaativaksi. 

KymiRingin 1,1 kilometrin suora on Euroopan GP-radan pisin pääsuora, ja kokonaisuudessaan 180 hehtaarin tapahtuma-alueelle mahtuu monenlaista oheistoimintaa. Pääradan lisäksi alueelta löytyvät Motocross-, Rallycross- ja Speedway-radat, 36 varikkopilttuuta, 12 000 m2:n varikkorakennus ja suuriin tapahtumiin sopivia media-, konferenssi- ja toimistotiloja.

Vauhtia löytyy myös ratojen ulkopuolelta, sillä KymiRingistä on Nokian huipputekniikalla saavutettu maailman johtava 5G moottoriurheilurata. EDZCOMin rakentama verkko täyttää kansainvälisten kisalähetysten vaativat tarpeet ja tarjoaa turvallisen ja varman testiympäristön autoteollisuudelle.

Liput, saapuminen ja majoitus

KymiRing sijaitsee Kausalassa Päijät-Hämeen maakunnan kaakkoisosassa ja kisakansa pääsee paikalle parhaiten omalla ajoneuvolla valtatie 12:lla. Lähin juna- ja linja-autoyhteyksiltään suurempi kaupunki on noin 15 kilometrin päässä sijaitseva Kouvola, josta löytyy myös monipuolinen hotellitarjonta. Muita kisa-ajan majoitusvaihtoehtoja ovat teltta- ja leirintäalueet ja erilaiset Airbnb-majoitukset. Liput on varminta ostaa Lippupisteen myyntikanavista tai virallisten yhteistyökumppaneiden tarjoamien matkapakettien kautta. 

Ensimmäinen kisaviikonlopun tapahtuma on perjantaina 8. heinäkuuta kello 9:00 käynnistyvät vapaat harjoitukset ja lauantaina 9. heinäkuuta ajetaan kisapaikan päättävät aika-ajot. Suurin tapahtuma on sunnuntaina ajettava MotoGPn osakilpailu, joka sekin starttaa jo kello 9:00. Liput eri tapahtumiin voidaan ostaa erikseen vähintään 29–79 euron hintaan, mutta tarjolla on myös vähintään 139 euron kisapaketti, joka kattaa kaikki kolme tapahtumaa. 

MotoGP Fantasy – Grand Prix, johon jokainen voi osallistua 

Jos et pääse paikan päälle seuramaan MotoGP-kisoja tai olet muuten innokas fani, tarjoaa MotoGP Fantasy erilaisen mahdollisuuden osallistua kisahuumaan. Rekisteröitymällä palveluun pelaajat luovat itselleen unelmiensa MotoGP-joukkueen, haastaa ystävänsä ja voitta eksklusiivisia palkintoja, kuten allekirjoitettu MotoGP-kypärä. 

Fantasiaurheilun lisäksi urheiluvedonlyönti käy jokaisen MotoGP Gran Prix -kisan yhteydessä kuumana. Vetokohteena on usein kunkin Gran Prix -osakilpailun voittaja ja koko turnauksen voittaja. Myös eniten pisteitä keränneistä talleista voidaan lyödä vetoa, kuten myös siitä, keskeyttääkö joku kuljettajista kisan. Vedot voidaan asettaa ennakkoon tai kisan jo alettua live-vetona erilaisilla netin vedonlyöntisivustoilla. 

MotoGP saapuu Suomeen – Kausala isännöi Grand Prix -osakilpailuita 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Siirry sivun alkuun